Nov
07
2013

Olika slags blodtrycksmätare

Det här med högt blodtryck verkar vara väldigt vanligt bland svenskar. Både min mor och far lider av högt blodtryck, så därför antar jag att jag också ligger i riskzonen även om jag försöker att se till att äta hälsosamt och röra på mig så mycket som möjligt i vardagen. Jag brukar kontrollera mitt blodtryck regelbundet på vårdcentralen, men nu har jag även börjat fundera på om jag borde skaffa en egen blodtrycksmätare så jag själv kan mäta och hålla koll på mitt blodtryck här hemma. Jag hittade en massa olika blodtrycksmätare på www.henryeriksson.se, men jag känner mig lite osäker på vilken slags blodtrycksmätare som passar bäst. Jag har inte insett hur många olika slags blodtrycksmätare det finns att välja mellan förrän nu!

Även i denna situation är internet min bästa vän, så för att ta reda på skillnaderna mellan olika blodtrycksmätare läste jag lite mer om hur själva tekniken bakom en blodtrycksmätare fungerar på den här sidan. Tydligen kan man dela in blodtrycksmätarna i två olika typer: manuella och digitala. Båda två mäter blodtrycket genom att en manschett som är kopplad till en tryckmätare placeras kring överarmen, och då manschetten fylls med luft klämmer den åt så att blodet i pulsådern stoppas för några sekunder. När man använder en manuell blodtrycksmätare använder man sig även av ett stetoskop för att mäta trycket, medan en automatisk blodtrycksmätare klarar av att automatiskt avläsa trycket som visas på en digital display. Den digitala blodtrycksmätaren verkar betydligt lättare att använda, så det lutar nog åt att det blir en sådan för mig.

 

Leave a Reply